Bel ağrısı, sırt ağrısı, omuz ağrısı ve hatta bacak ağrısı genellikle bel fıtığı ve diğer omurga rahatsızlıkları nedeniyle ortaya çıkar. Bu ağrıların üstesinden gelmek için öncelikle yanlış hareket alışkanlıklarını düzeltmek ve vücudumuzun daha az zorlanmasını sağlamak durumundayız. Düşünüldüğü gibi bel fıtığı, bel ağrılarının yegane sebebi değildir. Vücutta meydana gelen ağrıların bir kısmı omurga zedelenmeleri ve kas dokusunun zarar görmesi nedeniyle de olabilir.
Kafatasından leğen kemiğine kadar uzanan omurga, vücudun neredeyse bütün yükünü taşır vücut ağırlığının dörtte üçünün yer aldığı üst beden ve kafa omurga tarafından taşınır. Bu sebeple omurga sürekli baskı altındadır. Normal koşullarda insan doğasına uygun davranılması durumunda omurga kendiliğinden zarar görmez veya zarar görme riski oldukça düşüktür. Ancak günlük yaşantımızda maalesef ki çoğumuz insan doğasına uygun bir yaşam biçimi sürdürmemekteyiz. İnsanoğlunun yüz binlerce yıllık evrimi birkaç asırda muazzam biçimde değişen yaşam biçimi sebebiyle kötü etkilenmektedir.
Fizyolojik rahatsızlıklar bir yana şehir yaşantısı, kas ve iskelet sistemimiz üzerinde olumsuz etki etki eden bir yaşam tarzı benimsememize sebep olmaktadır. Doğamız gereği egzersiz yapmak ve vücudumuzu dinç tutmak durumundayız. Oysa neredeyse hiçbirimiz günlük egzersizler yapmamakta ve statik yaşantımızı sürdürmekteyiz. Büyük şehirlerde yaşayan insanların çok büyük bir kısmı oturdukları yerden çalışmakta ve 8 saatlik mesailerinin ciddi bir kısmını oturarak geçirmektedir. Bu da bel ağrısı neden olur sorusunun önemli etmenlerinden biridir.
Sürekli aynı pozisyonda oturmak veya ayakta durmak omurganın devamlı baskı altında olması anlamına gelir. Bir sırt veya bel desteği kullanıyor olsanız dahi çok uzun sürelerde aynı pozisyonda kalır veya oturursanız omurganız baskı altına alınır. Bu durumda bel fıtığı ve akabinde de bel ağrısı, ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarından sadece birkaçıdır. Birçok kas ve eklem problemi bu şartlar altında ortaya çıkabilir ve ilerlemeleri durumunda daha ciddi sorunlar ortaya çıkartabilirler. Bu yazıda bel ağrısına ne iyi gelir ve bel ağrısını günlük hayatınıza uygulayacağınız 5 yöntemle nasıl azaltırsınız, bunlardan bahsedeceğiz. Bel ağrılarınız ister bel fıtığı ya da başka bir iskelet probleminden ister başka sebeplerden kaynaklansın, size vereceğimiz tavsiyeler ağrılarınızı dindirmek için faydalı olacaktır.
Bel Ağrısı Neden Olur?
Bel ağrılarının başlıca nedeni bel fıtığı olarak gösteriliyor olsa da aslında buna bağlı olmayan birçok farklı kas ve eklem rahatsızlığı söz konusu olabilir. Skolyoz ve sakralizasyon gibi pek de nadir görülmeyen eklem hastalıkları bel ağrılarının nedeni olabildiği gibi kas tutulmaları, kas dokusu hasarları gibi problemler de bel ağrılarına neden olabilir. Hatta bel fıtığında bel ağrısından çok bacak ağrısı yaşandığını da eklemek gerekir. Peki, bel ağrısına ne iyi gelir ve bunları için hangi alışkanlıkları edinmelisiniz?
1 – Sürekli Oturmayın
Sürekli oturmak, vücudun tüm ağırlığının belli bir noktaya odaklanması anlamına gelir. Her ne kadar kemik yapılar bu durumda zarar görmez zannedilse de tüm hareketli eklemler birbirine kıkırdak dokularla bağlanır. Kıkırdak mutlak bir yapı değildir yani baskı altında kalması durumunda ezilebilir ve zarar görebilir. Hareketli eklemlerin birbirine teması durumunda dayanılmaz ağrıların ortaya çıkması muhtemeldir. Kemiklerimizin normal koşullarda ağrımıyor olmasının sebebi birleştiği noktada yer alan kıkırdak yapılardır. Sürekli oturmamız halinde yapılar sürekli baskı altında olduğundan zarar görecek ve niteliklerini kaybedecektir. Bu sorundan kurtulmak için 30 dakikalık aralıklarla oturduğumuz yerden kalkmak ve farklı hareketler yapmak gereklidir. Bunu bir alışkanlığa dönüştürdüğünüzde mevcut ağrılarınızın azaldığını siz de göreceksiniz.
2 – Duruş ve Oturuşa Dikkat
Bel ağrısına sadece oturmak neden olmaz. Örneğin sürekli öne eğilerek yürümek ki buna kambur pozisyon deriz, belli bir süre sonra ağrıların ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Zira omurga bir süre sonra bu duruşa uygun biçimde eğilir ve diskler omurlara baskı yapar. Bu durumda boyun ve bel fıtığı vakalarının görülmesi de mümkündür. Oturuşunuzu ise ortopedik kurallara uygun biçimde korumalısınız. Masa başı işler yapıyorsanız bel desteği ve omuz desteği olan nitelikli koltuklar tercih etmelisiniz. Sürekli aynı pozisyonda kalmamalı ve mutlaka yaslanarak oturmalısınız.
3 – Bel Ağrısı İçin Egzersiz Yapın
İskelet sisteminin hareketli parçalarının birbirine baskı yaptığından bahsettik. Bu baskıyı azaltmak kimi zaman ağrının azalmasına neden olmayabilir. Bununla birlikte bazı açma ve germe hareketlerini yaparak eklem açıklığını genişletmek de iskelet sisteminin baskısını azaltır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken birkaç prensip vardır: Bilinçsiz egzersiz yapmamak öncelikli prensip olmalıdır. Hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda alacağınız egzersiz programını kusursuz biçimde uygulamanız gündelik ağrı azaltma tedbirleri içerisinde belki de en önemli olanların başında gelmektedir. “Ev Egzersizleri: Fizik Tedavide Olmazsa Olmaz” başlıklı yazımızı okuyarak doğru ve düzenli yapılan egzersizlerin önemini daha iyi anlayabilirsiniz.
Yanlış hareket alışkanlıkları ve duruş bozukluklarını giderdikten sonra yapacağınız egzersizler kas ve eklemlerimizin mükemmel kondisyona ulaşmasını sağlayacaktır. Mekanik ağrılar olarak tanımladığımız birçok ağrının tedavisinde egzersiz öncelikli yöntemdir. İşyerinizde oturduğunuz yerde dahi bazı hareketleri yapabilir ve eklemlerinizi rahatlatabilirsiniz.
Yukarıdaki egzersizler bel ağrılarınızı azaltabilir. Kendinize özel bir egzersiz programı için ise doktorunuz ya da fizyoterapistiniz size MoovBuddy üzerinden bir egzersiz programı oluşturabilir.
4 – Ani Hareketlerden Kaçının
Hangi mesleği yapıyor olursanız olun rutin hareketlere dikkat etmeniz gerekir. Fiziki kondisyon gerektiren meslekleri yapanların dahi vücutlarının gereğinden fazla zorlanmamaları gerekir. Masa başı iş yapanların bu noktada çok daha dikkatli olması gerekir. Çünkü masa başı çalışanları fiziki kondisyon bakımından orta ve alt seviyede kabul edilir. Yeterince eğitilmemiş kas ve iskelet sistemi, zorlanması durumunda akut ağrıların ortaya çıkmasına neden olabilirken kimi hareketler kronik hale gelebilecek rahatsızlıklara neden olabilir.
5 – Soğuk Almamaya Dikkat Edin
Vücudumuzda meydana gelen ağrıların bir kısmı dokuların soğuk tutulmasından meydana gelir. Cereyana maruz kalmak olarak bildiğimiz bu durum, duruş bozuklukları ile birleştiğinde hayatınızı ciddi biçimde etkileyen önemli bir soruna dönüşebilir. Her ne kadar hava akımına bağlı kas tutulmaları ve spazmlar geçici olsa da gündelik hayatınızı önemli ölçüde olumsuz etkileyecektir.