Erişkinlerde Düz Taban
Düz taban, ayağın normalde olması gereken iç uzun kavisinin kaybolarak topuğun dışa doğru kayması ile ilgili bir ayak deformitesidir.
Düz taban denildiğinde genellikle akla çocuk ayağı gelir. Ancak düz tabanlık sadece doğuştan olan bir durum değildir. Erişkin yaşa kadar normal bir ayağa sahip olan erişkinlerde 30’lu 40’lı yaşlardan sonra da düz taban olma durumu ortaya çıkabilir.
Bunun nedeni romatolojik hastalıklar olabileceği gibi, altta yatan hiçbir hastalık olmaksızın da aşırı kilo veya yanlış ayakkabı seçimi ve vücut ağırlığını ayaklara dengesiz bir şekilde verme sonucunda da gelişebilir.
Düz Taban Neden Olur?
Erişkin düz tabanlığın temel nedeni, ayak iç kısmındaki kavisinin tam tepe noktasındaki kemiğe yapışan “tibialis posterior” adındaki tendonun (yaş, aşırı kullanım, kilo, romatolojik hastalık vb nedenlerle) dejenere olması ve artık işlev göremez hale gelmesidir. Bu tendon adeta bir çadırın direği gibi ayak kavisini destekler. Düz taban kişilerde bu tendon iyi çalışmadığında çadırın çökmesi gibi ayak kavisi de çökmeye başlar.
Ayak kavisindeki bu çökme bir anda olmaz. Aksine sinsice gelişir. Hasta önce ayak iç tarafında bir ağrı hisseder. Bu dönemde doğru teşhis konulursa hastalığın ilerlemesini durdurmak çeşitli önlemlerle mümkün olabilir. Fakat ne yazık ki bu dönem genellikle doğru teşhis konulamadan geçiştirilir ve deformite ilerlemeye başlar.
Hastanın iç taraftaki ağrısı geçmediği gibi hasta bu bölgede bir çıkıntı oluşmaya başladığını fark eder. Aslında bu gerçek bir kemik çıkıntısı değil, ayağın bu bölgeden dönmeye ve deforme olmaya başlamasıyla oluşan izafi bir durumdur.
Zamanla ayak kavisi yavaş yavaş çökmeye ve topuk dışa doğru kaymaya başlar. Topuğun dışa doğru kayması neticesinde hasta bir süre sonra ayak dış tarafında da ağrı duymaya başlar ve hatta iç taraftaki ağrısına kıyasla topuktaki ağrı daha fazla hissedilmeye başlar. Aynı zamanda baldır kaslarında da gerginlik hissi başlayabilir.
Düz Taban Nasıl Tedavisi
Eğer hastaya bu dönemde uygun bir teşhis konulursa aynı seansta yapılan bir dizi ameliyatla ayak eklemlerini sabitlemeden ayağı normal şekline ve fonksiyonuna kavuşturmak mümkün olabilir.