Ev egzersizleri, fizik tedavide başarının en büyük bileşenlerinden biridir. Araştırmalar, evde düzenli egzersiz yapan hastaların iyileşme hızının diğer hastalara göre %50 daha hızlı olduğunu gösterirken, yapılması gereken ev egzersizlerinin ihmal edilmesi ise tedavinin başarısını büyük oranda kötü etkiliyor. Durum böyle olunca, doğru ve etkin bir şekilde egzersiz yapmak hastanın fizik tedavi sürecinde oldukça önemli hale geliyor.
Tedaviyi Destekleyici Ev Egzersizleri Şart
Ortalama fizik tedavi seansları 40-60 dakika arasında değişir. İyileşme sürecine hatırı sayılır oranda katkıda bulunan fizik tedavi seansları, hastanın kendi başına yapacağı egzersizlerle devam ettirilmediği ya da desteklenmediği takdirde hiçbir anlam ifade etmez. Örneğin bel ağrısı şikayeti sonucunda aldığınız tedaviler (ilaç, egzersiz vb.) ağrılarınızı dindirebilir. Doktorunuz ya da fizyoterapistiniz size evde yapmanız için verdiği egzersiz programıyla, bel ağrınızın geri dönmemesi için bel kaslarınızı güçlendirmenizi isteyecektir. Eğer bel kasları güçlendirilmezse bu ağrılar kısa süre içerisinde geri dönecektir. Bunun sonucunda siz de kendinizi aynı şikayetle tekrar doktorun karşısında bulabilirsiniz.
Egzersiz İlaçtır Diyebilir miyiz?
“Egzersiz ilaçtır.” diyebiliriz. Egzersize dayalı tedavilerde ev egzersizleri bir ilaç değerindedir. Ağrılara neden olan sinir basıları, kaslardaki güçsüzlükler ve hareket kısıtlılıkları doğru yapılan egzersizlerle önlenebilir. Fizik tedavi için verilen egzersizlerin fitness ve spordaki egzersizlerden farklı olduğunu belirtmek gerekir. Bu egzersizler aşırı zorlama ve risk faktörü içermeyen nitelikte olmalıdır. Egzersizler için güvenli bir ortam tercih edilmelidir. MoovBuddy uygulamasını kullanan bir doktorun belirttiği gibi: “Egzersiz ilaçtır ve nasıl ki ilaçlar düzenli bir şekilde doz doz alınıyorsa ev egzersizleri de düzenli bir şekilde doz doz yapılmalıdır.”
Peki tüm bu faydalı etkilere rağmen neden ev egzersizleri düzenli bir şekilde yapılmıyor? Herkesin farklı sebepleri olmakla birlikte en sık söylenen bahaneleri şöyle sıralayabiliriz:
- İşim çok yoğun/eşim-çocuğumla ilgilenmem gerek.
- Yeterli zamanım yok.
- Egzersiz yaparken sıkılıyorum.
- Egzersiz yaparken ağrım oluyor.
- Çok yorgun olduğum için egzersiz yapamıyorum.
- Egzersizleri unuttuğum için yapamıyorum.
Yukarıda saydığımız çoğu neden aslında değiştirilebilir nedenlerdir. Egzersiz alışkanlığı oluşturma süresi 21 gündür ve bu 21 günden sonra vücut artık egzersize karşı serotonin (mutluluk hormonu) salgılamaya başlar. Bu nedenle yeterli zaman bulamamak, sıkılmak, yorgunluk ve ağrı egzersizlerinizi düzenli yaptıkça birer birer yok olacaktır.
Ev Egzersizlerinin Düzenli Takibi Önemli
Ev egzersizleri, broşür ya da sözlü anlatım ile yetersiz kalabiliyor. Hem bu egzersizleri akılda tutmak hem de doğru bir şekilde yapmak, bununla birlikte günlük hayatında değişiklikler yapmak hastaya doğal olarak zor geldiğinden, çoğu zaman hastalar bu egzersizleri yapamıyor. Broşür veya sözlü anlatım ile verilen egzersiz programını hastanın yapıp yapmadığının doktor tarafından takip edilmesi ise neredeyse imkansız.
MoovBuddy, tüm bu sorunlarınıza çözüm niteliğinde! Egzersiz kataloğundan veya fotokopi egzersizlerinden bakarak egzersizleri anlamaya çalışmak yerine video egzersizleri izleyerek hem hareketleri en doğru şekilde yapabilmenizi hem de en uygun egzersiz programlarına sahip olmanızı sağlıyoruz. Doktorunuzun ya da fizyoterapistinizin sadece size özel egzersiz programı oluşturmasını istiyorsanız kendilerine MoovBuddy’den bahsedebilirsiniz.
MoovBuddy ile egzersize dayalı tedavinizin sonuçlarını daha net görebilirsiniz.
Moovbuddy.com için Stj. Fzt. Berfin Gizem Şahin katkısıyla hazırlanmıştır.